Iridex Group este printre primii promotori ai principiilor economiei circulare din România. Economia circulară este acel model economic ce presupune folosirea la maximum a resurselor naturale și energetice. Economia circulară presupune, de asemenea, reducerea risipei și a cantității de deșeuri ce sunt depuse la groapă. Iridex Group, împreună cu Universitatea Politehnică București și alți actori din industriile legate de protejarea mediului, este implicat într-o serie de proiecte legate de promovarea economiei circulare.
”Redu, repară, reciclează”, cele 3 îndemnuri pe care economia circulară le face pentru un mediu curat, ar trebui să fie teme majore de educație în școală. Mai mult decât atât, școala ar trebui să fie locul unde se deprinde reflexul de a recicla și de a proteja, astfel, mediul înconjurător.
Iată câteva sfaturi de la experții Iridex Group despre cum putem reduce, la scoală, cantitatea de deșeuri care ajunge la groapă.
Hârtie
- Foaia de hârtie are două fețe, tipărește ce ai de tipărit și scrie ce ai de scris pe ambele. Caietele și colile de hârtie sunt fabricate din masă lemnoasă. Defrișarea pădurilor este una din cele mai mari probleme ecologice cu care ne confruntăm la nivel planetar. O foaie de hărtie nu parte mult, dar fiecare gest contează.
- Fișele didactice nu trebuiesc neapărat tipărite pe hârtie, ele pot fi transmise și pe e-mail. La acest capitol, copiii stau mult mai bine decât profesorii. Ei sunt mult mai obișnuiți să-și dea temele unul altuia folosind mediul on-line
- Dacă totuși tipăriți, fiți pregătiți să și reciclați. Amenajați un spațiu pentru colectarea hârtiei în vederea reciclării și contctați o companie specializată în reciclare pentru a veni și a o ridica.
- La final de an, colectați toate manualele deteriorate și materialele didactice care nu mai trebuiesc și trimiteți-le spre reciclare. Orice sfârșit trebuie să reprezinte și o deschidere spre ce va să vină: manuale noi din manuale vechi.
Plastice
- Renunțați la apa îmbuteliată în sticle de plastic de 0,5 l de unică folosință și folosiți un termos deoarece acesta din urmă poate fi refolosit.
- Dacă tot cumpărați apă la PET (polietilenă tereftalată, pentru petrochimiști) fiți pregătiți să reciclați. PET-ul colectat separat poate fi ușor reciclat. Dacă vreți să faceți o treabă bună, aranjați un punct de depunere a PET-urilor pe culori: transparente, verzi, maro și multicolore iar pentru capacele sticlelor, un recipient.
- Orice obiect de plastic ce nu e reciclat fie ajunge pe câmp, în râuri și mări, fie la groapa de gunoi. Plasticul nu dispare ușor, el are nevoie de peste 500 de ani să se descompună. Dacă vă place să ieșiți în natură, e bine să și aveți grijă de ea.
Aluminiu
- Din păcate, copii și tinerii sunt cei mai mari consumatori de băuturi răcoritoare carbogazoase îmbuteliate în cutii de aluminiu.
- Din fericire, cutiile de aluminiu sunt reciclabile în proporție de 100%
Economia circulară ne asigură un mediu mai curat și mai sănătos. La fel și educația, ea trebuie să continue și dincolo de sălile de clasă. Dacă doriți să aflați mai multe despre economia circulară, scrieți-ne la adresa de e-mail: comunitate@iridex.ro