logo-iridex

Spre știința Autorităților locale,

Cunoscând preocuparea dvs permanenta pentru rezolvarea problemei mirosurilor in zona de Nord si Nord-Vest a Capitalei, reclamate de cetateni, dorim sa va aducem la cunostiinta rezultatele Controlului Garzii Nationale de Mediu efectuat in perioada 25.07 – 04.08.2016.

         In această perioada, s-a verificat fiecare instalatie si zona posibila a fi cauza unor emisii de gaze – mirosuri cu efect propagator şi care sa fie cauza reclamatiilor cetatenilor. Va prezentam mai jos, constatarile dar si aprecierile profesionale asupra controlului:

  • S-a analizat in amanunt zona de captare – transport – ardere a gazelor de depozit. S-a constatat ca Proiectul se realizeaza in conformitate cu prevederile sale:
  • Toate puturile sunt executate din conducte HDPE, nu cum eronat se pretinde ca unele au fost executate cu conducte metalice.
  • Capetele de put de pe taluze ori din preajma taluzelor masivului de deseuri s-au realizat din conducta metalica, pentru a proteja mai solid putul la tasarile masivului de deseuri. Mirosurile resimtite in ,,imediata apropiere a putului” sunt datorate tasarilor si acestea vor fi remediate ori de cate ori este necesar. Mentionam ca aceste mirosuri ce se resimt in ,,imediata apropiere” nu pot fi cauza mirosurilor resimtite de cetateni la 2-5km, cand acestea, conform Studiului de dispersie, se reduc la cca 1.000.000 ori la limita de protectie de 1 km
  • S-­au analizat zonele de imbinare intre put si conductele de preluare si transport gaz. NU s­-au sesizat nicio scurgere de gaz! In schimb s­-a sesizat caci gaurile flanselor de îmbinare ( flanse pentru presiuni de peste 10atm) nu aveau suruburi de prindere pe toate gaurile. Acestea ar fi fost necesare daca ar exista presiune de min 10 atm in conducte – presiunea e zero sau chiar lucreaza in usoara depresiune – dispozitia data de completare a suruburilor pe motiv de precautie, va fi realizata!.

Ca urmare, masura dispusa de completare a suruburilor de prindere e gratuita, neprofesionala, nejustificata avand in vedere ca nu s-au sesizat scurgeri de gaz la imbinare, deci este doar sicanatoare!

Pe traseul transportului gazului s-au verificat statiile de colectare a gazului din puturile de  extractie. Nu s-au constatat pierderi de gaz!

In continuarea traseului transportului gazului s-au verificat echipamente de ardere a gazului HTN si motoare. NU se consemneaza nici o scurgere de gaz; se fac verificarile  functionarii automate si manuale si se constata functionarea acestora.

Concluzie: Intreg sistemul de captare – transport – ardere a gazului NU are scapari si nu produce mirosurile reclamate de cetateni! Aceasta a fost sursa principala suspecta de emisii necontrolate, caci prelucreaza anual peste 8.000.000 mc gaz. Toate instalatiile sunt securizate si automatizate.

In final, pentru ca nu exista nimic care sa fie consemnat ca sursa de mirosuri posibila, ce ar  determina ca mirosurile resimtite de cetateni la 2-5 km distanta RAMAN suspiciunile complet nefondate ca s-ar elibera in aer gaze nearse.

Aceasta acuza o consideram de-a dreptul rauvoitoare, caci arderea acestui gaz in motoare inseamna pentru noi producere de energie electrica = sursa acoperirii costurilor investitiei. Nu putem califica civilizat aceasta suspiciune, dar a adus grave prejudicii societatii noastre, fapt pentru care inspectorii vor trebui sa-si justifice suspiciunea.

Tot urmare a acestor suspiciuni, au dispus masuri de sigilare robineti si vane, care nu mai pot fi manevrate in scopul mentinerii lor in functiune – se blocheaza, iar personalul muncitor, in cazul in care ar trebui deblocate, raman inhibati la vederea sigiliului; astfel se evita manevrarea, fapt ce poate produce accidente. Prin aceasta masura se obstructioneaza operarea corecta a instalatiilor.

  • Zona de acoperire provizorie

Se constata o grosime mai redusa a stratului de acoperire in zonele alese de inspectorii GNM.

Dar si in aceste zone, acoperirea s-a facut in limitele prevazute de Normativ (30-50cm), iar cca 5-10cm de pamant au intrat in masa deseurilor, restul s-au compactat odata cu trecerea timpului si s-au format siroiri datorita precipitatiilor pe taluzele depozitului ( NU RAVENE, ravena fiind altceva).

Acest strat acoperitor, este insa eficient si nu permite scurgeri de mirosuri, caci asa cum constata si inspectorii GNM, ,,daca se indeparteaza stratul de pamant, se simte un disconfort olfactiv puternic”. Deci, daca nu se indeparteaza, NU se simte miros!

Dar, dorim sa aratam ca din cei cca 130.000 mp de acoperire provizorie, in acest an se vor acoperi definitiv cca 40.000 mp. La aceasta ora sunt realizati sau in curs de realizare cca 20.000 mp, iar anul urmator se vor mai acoperi inca cca 50.000 mp. Prin aceasta actiune se va etanseiza cea mai mare parte a depozitului vechi. In zonele in care grosimea stratului de pamant este mai mica, se vor repara siroirile si se va completa grosimea stratului de pamant.

Aceste 2 surse posibil majore de emisii sunt in siguranta ( gaz + acoperire masiv deseuri) !

NU emana mirosuri ce ar putea fi resimtite la limita distantei de protectie de 1km ( la acea distanta, conform Studiului de dispersie efectuat de INMH, intensitatea mirosurilor se diminueaza pana la 1 milion de ori!)

Zona in care se resimt mirosuri, este zona de descarcare zilnica a deseurilor in decurs de 24h / 24h. Aceasta zona este specifica activitatii de depozitare – mirosuri asumate prin activitatea insasi, dar a caror intensitate este si ea neutralizata pana la limita de protectie de 1 km, conform tuturor normelor europene si romanesti. In aceasta zona, pentru diminuarea mirosurilor s-au montat instalatii de deodorizare, s-a luat masura, conform si solicitarii inspectorilor GNM, de a diminua suprafata de lucru si acoperirea cu pamant a zonelor in care s-au facut depozitarile in zilele anterioare.

In aceste zile se experimenteaza un nou tip de acoperire, modern, utilizat in tarile Uniunii europene cu succes. In functie de rezultate si acceptul autoritatilor il vom promova.

Dorim insa sa se cunoasca faptul ca intreg circuitul de colectare – transport – depozitare a deseurilor implica mirosuri, dar acestea sunt in limite asumate si continue. Aceste mirosuri nu apar numai in anumite zile si la anumite ore, deci cu siguranta, mirosurile de scurta durata resimtite de cetateni nu sunt cauzate de depozitarea deseurilor! Aici ori sunt mirosuri semnalate continuu, ori nu sunt!

Celelalte surse posibile sunt securizate si gestionate profesional.

De altfel, in niciunul din numeroasele controale anterioare nu s-au sesizat mirosuri intense, care sa poata fi sursa celor sesizate de cetateni.

Mentionam ca pe parcursul controlului, s-a facut si comparatii intre datele si orele reclamate de cetateni ca avand mirosuri cu functionarea ori nefunctionarea  instalatiilor noastre. Si acestea confirma ca NU Centrul de Management al Deseurilor IRIDEX este sursa mirosurilor reclamate.

                 Dorim, insa, sa precizam ca o masura abuziva de suspendare a activitatii, fara motive justificate,  serioase – la aceasta data ele nu exista! – pot conduce la accidente de mediu, proliferarea de mirosuri in tot orasul prin traversarea acestuia de cca 500 transporturi de gunoi, haos la celelalte depozite prin aglomerari la descarcare si nu in ultimul rand, cresterea costurilor de transport, respectiv a celor de salubrizare, cu posibile implicatii majore asupra salubrizarii si eliminarii deseurilor.

Conducerea Iridex

Leave Reply